
فرهنگ مدرسه دنیایی مشترک از ارزشها و معانی بین معلم و دانشآموز میباشد. مدارسی با فرهنگ آزاد دارای خودمختاری، آزادی عمل و فرصت انتخاب هستند و دانشآموزان حق اظهارنظر و در بعضی از تصمیمگیریها حق رای دارند.
این مدارس باید دارای ویژگیهایی متفاوتی باشند، تا بتوانند ضمن ایجاد اشتراک بین مفروضات بنیادی، ارزشها و هنجارهای کارکنان یک مدرسه، آن مدرسه را از سایر مدارس متمایز سازند. پس معلمها و مدیران باید ابداعکنندگان کارکردهایی باشند که بتوانند مدرسه را منحصربه فرد سازند.
فرهنگ مثبت مدرسه کارایی و بهرهوری مدرسه را بهبود میبخشد. در مدارس با فرهنگهای منفی یا دلسرد، کارکنان هدفهای جداگانه دارند، هیچ درکی از تعهد به رسالت مدرسه احساس نمیکنند و انگیزه اندکی برای بهبود یافتن دارند. برای اطلاعات بیشتر پیشنهاد میگردد مقاله انگیزش تحصیلی را مطالعه فرمایید.
فرهنگ حرفهای در مدرسه چیست؟
در مدارس با فرهنگ حرفهای قوی، کارکنان در هنجارهای پایدار تحصیلی و بهسازی سهیم هستند، زیرا به یادگیری دانش آموزان بها داده میشود و تصور میشود که همه کودکان و دانشآموزان میتوانند یاد بگیرند. در این مدرسهها که غنی از فرهنگ هستند، همکاری برای حل مسئله، برنامهریزی و تصمیمگیری برای دستیابی اطلاعات تقویت میشود. برای کسب مطالب مفیدتر به مقاله سازگاری تحصیلی رجوع شود. فرهنگهای حرفهای برای پرورش بهرهوری مفید هستند.
چگونه فرهنگ مدرسه را ارتقا دهیم؟
تحقیقاتی که به تازگی توسط متخصصین انجام شده، هفت ویژگی مهم را در تشکیل و ارتقای فرهنگ مدرسه موثر میداند، که در زیر به آن پرداختهایم.
-
آنها عبارتاند از:
- خلاقیت وخطرپذیری: میزانی که دانشآموزها تشویق میشوند تا خلاق، نوآور و خطرپذیر گردند.
- توجه به جزئیات: میزانی که انتظار میرود معلمها بتوانند مسایل را تجزیه و تحلیل کنند و به صورت دقیق به امور بپردازند.
- توجه به نتیجه: میزانی که معلمها به نتیجهها یا رهآوردها توجه میکند نه به روشها و فرایندهایی که باید برای دستیابی به این نتیجهها به کار میرود.
- توجه به افراد: میزانی که معلمها به دانشآموزان اجازه میدهند در تصمیمگیریها مشارکت کنند و میزانی که مدیر مدرسه درباره اثرات نتیجههای تصمیمگیری بر افراد توجه میکند.
- تشکیل تیم: میزانی که معلم کارها را به گونهای تنظیم میکند که به وسیلهی تیم(و نه به وسیلهی فردی) انجام میشود.
- تحول: میزانی که دانشآموزان دارای روح پرخاشگری، تحول یا حتی جسارت هستند.(و نه افراد سادهاندیش و احتمالا بیتفاوت)
- ثبات یا پایداری: میزانی که معلم و مدیر مدرسه در فعالیتهای خود به حفظ وضع موجود (و نه رشد) تاکید و توجه دارد.
سخن آخر :
با توجه به اینکه ساختار فرهنگی و اجتماعی از هم جدا نیستند، ارتقای فرهنگ مدرسه توسط معلم و مدیر، با همکاری دانشآموز در پیشرفت یک جامعه موثرتر خواهد بود. بسیار ضروری است در این فرآیند همه معلمها گام برداشته تا بستری مناسب با فرهنگی شایسته از مدرسه تا جامعه، فراهم گردد.
مایل به ثبت دیدگاه هستید؟