
نمایش خلاق و تاثیر آن بر کودکان
برخلاف اوایل قرن بیستم که غالب نظریات، ریشههای نمایش را تنها در آیینهای اولیه میجستند و بر پایه همین استدلال سعی در تحلیل متون و اتفاقات صحنهای داشتند، امروزه پدیده نمایش در توازی با دیگر ژانرهای اجرایی از جمله بازی و براساس ارتباطشان با کودک مورد بازنگری قرار میگیرد و نظریات مبتنی بر خاستگاه آن، کمابیش اعتبار اولیه خود را از دست دادهاند.
نمایش خلاق چیست؟
نمایش خلاق یک روند عملی و گروهی کار با کودک است که در آن مربی با تشخیص تواناییها و نیازهای کودکان، با کمک خودشان، مفهومی را در قالب نمایش به صورت غیرمستقیم آموزش میدهد.
یک تمرین برنامهریزی شده است برای یادگیری کودک و وسیلهای برای بیان آزادانهی ایدهها، احساسات و رفتارهای اوست. راهی است برای آموزش اندیشهورزی و رشد خلاقیت. برای کسب مطالب بیشتر به مقاله کودک خلاق مراجعه گردد. کودکان به واسطهی آن با تمام وجود اقدام به یادگیری تجربی(عملی)میکنند؛ البته این نوع یادگیری مستلزم داشتن تفکری تخیلی و بیان خلاق است و کودکان از طریق حرکت و پانتومیم، بدیههگویی، نقشگذاری تجسم و … ویژگیها و مشخصات انسانی را درک میکنند. خواه این نمایشنامه براساس واقعیت نوشته شده باشد، خواه براساس خیالپردازی محض.
تاثیرنمایش خلاق بر ذهن کودکان چگونه است؟
نمایش خلاق در واقع ادامهی نمایش خودانگیخته دوران کودکی است و تجارب کلاسی میتواند روی مرحلهای که قبلاً بیشتر با آن مأنوس بودهاند و از طریق آن زندگی و دنیای اطرافشان را میشناختهاند، پایهگذاری گردد. نمایش خلاق تجربهای سازمانیافته است که با دقت طراحی میشود و به اجرا در میآید.
بعضی از کارشناسان به نمایش خلاق، تئاتر سازنده نیز میگویند. اجرای تئاتر سازنده، نیرو بخشیدن به قدرت تخیل و بیان بازیگر است که چگونه در شرایط مختلف، حالات متناسب را جلوهگر سازد. هر چند ممکن است کودک قدرت بازیگری نداشته باشد ولی ذهن و تخیل و قوه بیان و امکان یادگیری کار دستهجمعی در او تقویت میشود. هیچ یک از اجراهای این تئاتر هرگز تکرار نخواهد شد و از نتایج این تئاتر آزاد کردن نیروی خلاقه در کودک است و سپس نقش آن در رهبری کردن و جامه عمل پوشاندن به این نیروی خلاقه پدیدار میشود. اجرای صحیح و کامل آن نه تنها نوعی آزمون باارزش آموزشی است بلکه برای خود بازیگر نیز تجربهای نوین و پر اثر در زمینهی فن بازیگری است. برای درک مطالب بیشتر به مقاله آموزش خلاقیت مراجعه گردد.
چگونه نمایش خلاق طراحی و اجرا میگردد؟
کودکان به وسیلهی نمایش خلاق، صحنه، رویداد، مشکل یا واقعهی برخاسته از ادبیات، را با هدایت آموزگار خلاق بازآفرینی میکنند، این فعالیت نمایشی به وسیلهی کودکان مورد بحث قرار میگیرد، همچنین به وسیلهی خود آنها طراحی و ارزشیابی میشود.
گرچه در اجرای نمایش خلاقی که کودکان در آن نقشآفرینی میکنند، کم و بیش از تکنیکهای نمایشی استفاده میشود، اما این فعالیت را نمیتوان به معنی سنتی آن « نمایش» خواند؛ ترکیبی است از تئاتر و تعلیم و تربیت. تواناییهای بالقوه انسان را به فعل درمیآورد و تفکر در آن هم شهودی و هم منطقی است. در آزمایشگاه نمایش خلاق کودکان بحران را میآزمایند، نگرشها و تواناییهای خود را محک میزنند، زندگی را در محیط امن تمرین میکنند و به طور فیالبداهه به آن عکسالعمل نشان میدهند. کودکان داستان را براساس باور و ارتباطی که با شخصیت و نقش خود دریافت کردهاند، بازی میکنند. با توجه به ارزشگذاری در مراحل نمایش، مربی و معلمان باید در همه مراحل کودکان را زیر نظر داشته و به آنها دقت نماید. برای درک مطلب به مقاله پرورش فرزند متفکر مراجعه گردد.
از چه منابعی برای تهیه نمایش خلاق استفاده نماییم؟
همانطور که متخصصین گفته اند بهترین منبع همان کتاب ادبیات کودکان میباشد. میتوان از قصههای قومی، حوادث یک داستان بلند یا داستان کوتاه استفاده نمود، در نمایش خلاق، فرایند کار نتیجه و محصول آن است.
در واقع، محصولی وجود ندارد. طبق قرارداد در این نمایش هیچ شخص، بازی، تمرین برای اجرا، متن، حفظ کردن نقش، وسیلهی صحنه، لباس، صحنهآرایی و گریمی وجود ندارد، هر چند از بعضی از این عناصر هم میتوان استفاده کرد، اما عمده نیستند. مربی نقش راهنما و هدایتکنندگی را داشته و مسئولیت طراحی و سازماندهی تمرینها را به عهده دارد و باید به گونهای طراحی شود که کودکان در حین انجام فعالیت به مفاهیم آموزشی دست یابند. برای کسب اطلاعات بیشتر به مقاله سخنی با معلم مراجعه گردد. آزمودن نمایش و متون نمایشی در سایه بازی، به عنوان یکی از ژانرهای موازی با نمایش، نیازمند شناخت کامل این پدیده و تسلط بر اشکال، حالات و مفاهیم و معانی مرتبط با آنها است. این شناخت نه تنها میتواند یاریرسان فهم بیشتر متون و اتفاقهای صحنهای کلاسیک باشد، بلکه از رهیافت آن میشود به فرمهای جدید و پیچید هنری مثل بازی مبهم رسید که راهگشای شناخت، تبیین و تدوین متون و اتفاقات تئاتری نو خواهند بود.
مشارکت کودکان در نمایش خلاق و تاثیر آن بر اندیشیدن
در نمایش خلاق مشارکت کودکان لازم و ضروری است. آنها در مراحل مختلف فعالیت(بحث و گفتوگو، اجرای تمرینها، قصهسازی و نمایش دادن آن) در کنار مربی مشارکت مستقیم و غیرمستقیم دارند. برای مطالب بیشتر به مقاله سخنی با معلم قوانین گفتگو مراجعه گردد.
ضروری است که تمام کودکان در فعالیت شرکت کنند و کودکی منفعل نباشد و همهی کودکان شرکتکننده توأمان اجراکننده و تماشاگرند. کودکان در هر تمرینی، نکاتی میآموزند، در نتیجه نیازی به جمعبندی یا مرور مطالب آموزشی در انتهای فعالیت نیست و مربی در این نمایش باید به جذابیت و شاد بودن فعالیت و همچنین جنبهی سرگرمکنندگی اجرای آن نیز توجه کند.
اهداف نمایش خلاق
- پرورش و رشد احساسات عاطفی.
- پرورش و رشد اجتماعی (همزیستیهای اجتماعی).
- پرورش فعالیتهای حرکتی.
- پرورش رشد شناختی و عقلانی.
- پرورش شخصیت مستقل.
سخن آخر
لازم به ذکر است که در نمایش خلاق ساخت یک قصه یا نمایش در سطح حرفهای و مطلوب هدف نیست، بلکه کیفیت مسیری که کودک به همراه مربی طی میکند و مشارکت او در تمام مراحل مورد نظر است.
تأکید هم بر امکانات و تجهیزات صحنه نیست بلکه روند فعالیت مهمتر از نتیجه آن به شمار میآید. برخلاف سایر درسها، درس نمایش خلاق امتحان رتبهبندی ندارد. به همه ابراز وجود میدهد درست و غلط در آن مطرح نیست. فعالیتی جاری، نمادین و برانگیزاننده است که در زمان حال روی میدهد و بداههسازی در این نوع نمایش اهمیت خاصی دارد. با نمایش خلاق آدمها رفتارهای خود را به اختیار میگیرند و مهارتهای مهار نفس را تقویت میکنند. نمایش قدرت تغییر دارد، فرد در آن میتواند هویت، محل و غیره را تغییر دهد. جهانی نو بیافریند، در آن گام بگذارد، بخشی از آن باشد و در پایان آن را خراب کند.
نویسنده: دکتر نورالدین محمودی
مایل به ثبت دیدگاه هستید؟