
می توان سبک یادگیری[۱] را به عنوان روشی که یادگیرنده خود آن را به روشهای دیگر ترجیح می دهد تعریف کرد.
به همین سبب، بعضی از روانشناسان پرورشی، اصطلاح ترجیح یادگیری[۲] را بهتر از سبک یادگیری می دانند و برای آن تعریف زیر را به دست آورده اند:«راه های موردپسند فرد برای مطالعه و یادگیری، مانند استفاده از تصاویر جای کتاب، کارکردن با دیگران جایگزین تنها کارکردن، یادگیری موقعیتهای ساختارمند در مقابل موقعیتهای غیرساختارمند، و..»(سیف،علی اکبر، ۱۳۷۹؛ص ۲۵۸)
آیا انتخاب سبک یادگیری اکتسابی است؟
نکتهای که باید در اینجا یادآور شویم این است که، برخلاف هوش و استعداد که توانایی هستند، سبک یادگیری توانایی نیست. از این رو سبک یادگیری به این که یادگیرنده چگونه یاد می گیرد، اشاره می کند نه این که به چه خوبی از عهدهی یادگیری برمی آید. برای درک مطالب بیشتر به مقاله پرورش فرزند متفکر مراجعه گردد.
هرچند که بعضی نظریهپردازان اصطلاحات سبک یادگیری و سبکشناختی را از هم جدا میدانند، اما اکثریت صاحبنظران و روانشناسان پرورشی آنها را معادل هم به کار می برند. یکی از پژوهشگران سبک یادگیری گفته است:«می توان سبک شناختی را به عنوان یکی از اجزای مهم سبک یادگیری به حساب آورد.»
انواع سبکهای یادگیری
سبکهای یادگیری یا ترجیحات یادگیری بسیار گوناگون اند. با این حال می توان آنها را به سه دسته شناختی، عاطفی، و فیزیولوژیکی تقسیم کرد.
*سبکهای یادگیری شناختی[۳] : به روشهایی که شخص موضوعها را ادراک می کند، اطلاعات را به خاطر میسپارد، درباره مطالب می اندیشد، و مسائل را حل میکند، گفته میشود. برای مطالب بیشتر به مقاله ویژگی فرد متفکر مراقبتی مراجعه گردد.
*سبکهای یادگیری عاطفی[۴] : در برگیرندهی ویژگیهای شخصیتی و هیجانی یادگیرنده مانند پشتکار، تنها کارکردن یا با دیگران بودن، و پذیرش یا رد تقویت کننده های بیرونی است.
*سبکهای یادگیری فیزیولوژیکی[۵] : جنبه زیست شناختی دارند و دربرگیرندهی واکنش فرد به محیط فیزیکی موثر بر یادگیری او هستند، مانند ترجیح دادن مطالعه در شب یا روز، ترجیح دادن مطالعه در محیطهای گرم یا سرد. همچنین در رابطه با سبکهای فیزیولوژیکی می توان گفت بعضی از یادگیرندگان گوش دادن به یک سخنرانی یا توضیحات شفاهی معلم را به خواندن متن یا انجام دادن تکالیف عملی ترجیح می دهند، در حالی که بعضی دیگر خواندن مطالب و یادگیری از روی شکلها و نمودارها را می پسندند، و بعضی دیگر از انجام کارهای عملی و دستکاری وسیله ها و ابزارها بهتر می آموزند. برای درک بیشتر مطلب به مقاله سازگاری تحصیلی رجوع گردد.
سخن آخر
با توجه به انواع سبک یادگیری، هر شخص با روش و سبک خود آشنا شده و پس از شناخت دیگر دچار خطای قیاس نخواهد شد، و در صورت نیاز می تواند جهت تغییر و اصلاح آن گام بردارد. همچنین معلمان و والدین هم می توانند از روشهایی که برای کودک یا دانش آموز سهل الوصول است استفاده نمایند تا در جهت پیشرفت آموزش با آنها به راحتی همراه شوند.
[۱] – Learning style
[۲] – learning preference
[۳] – cognitive learning styles
[۴] – affective learning styles
[۵] – physiological learning styles
نویسنده: دکتر نورالدین محمودی
مایل به ثبت دیدگاه هستید؟