
معلم باید چه ویژگیهایی داشته باشد؟
پیرو سخن محققین معلم بهعنوان یک مهندس، بهترین پروژهها و تکنیکهای کاربردیِ مناسب را انتخاب میکند و به یک الگو برای دانش آموزان تبدیل میشود و بهعنوان یک متخصصِ آموزش و یادگیری، عمل میکند.
در حال حاضر تدریس بهعنوان تکنیکی حرفهای پذیرفته میشود. معلم یا تسهیلگر فردی را آموزش میدهد که واجد شرایط است. بنابراین، معلمان باید حرفه خود را دوست داشته و در شرایطی که دارای دانش پیشرفته است، آموزش دیده باشند. برای درک مطالب بیشتر به مقاله سخنی با معلم مراجعه گردد.
ویژگی معلمان حرفه ای از نظر اندیشمندان
بعضی از محققین معتقدند معلمان برای افزایش دانش، مهارتها و تغییر در شیوه کلاس داری، باید دانش محتوایی خود را تغییر داده و از فرصتهای جدید برای یادگیری بهره مند شوند.
برخی از بزرگان متخصص این رشته، صلاحیت های معلمان و مربیان را به پنج دسته اصلی و زیر مجموعه های آنها تقسیم می کنند که عبارتند از:
- دانش تخصصی: داشتن اطلاعات لازم در زمینه دانش تخصصی مربوط به دانش آموز، توسعه و بهروز نگهداشتن آن.
- ارتباطات: برقراری ارتباط با دانشآموزان با داشتن پیشینه مختلف، هدایت انجام وظایف، تحلیل و روشنسازی دیدگاههای دانشآموزان.
- سازماندهی: تعیین سیستم عملکرد دانش آموزان، مدیریت زمان و تنظیم برنامه درسی مطابق اهداف سازمانی.
- پداگوژی: کمک به دانش آموزان و تعیین نیازهای یادگیری، تنظیم برنامهدرسی بر اساس نیاز دانشآموزان مختلف، طراحی فعالیتهایی برای تسهیل یادگیری و رشد فراگیران، استفاده از فناوری اطلاعات در تدریس.
- رفتاری: داشتن رویکرد دموکراتیک، نگرش پیش کنشی، کنجکاوی در مورد تازهها، صداقت و درستی.
معلم حرفه ای کیست؟
معنای حرفه ای، بر اساس نظام تربیتی و نوع نگرش به انسان است. هر مکتبی مطابق قضاوتی که دربارهی ماهیت انسان می کند، آرمانهای تربیتی خود را تعیین مینماید و بر اساس آرمانها و اهداف نهایی تعلیم و تربیت، سیمایی از مربی و معلم مطلوب و مورد نظر خود را ترسیم می نماید. برای مطالب بیشتر به مقاله سبک آموزش در مدارس مراجعه گردد.
میتوان گفت مکتبی که به بعد عقلانی وجود انسان اهمیت ویژهای می دهد، پرورش قوه تفکر را هدف اساسی نظام تربیتی خود میداند و برای تحقق چنین هدفی، معلم متفکر و دارای قدرت اندیشه قوی تربیت می کند. یا در مکتبی که تعلیم و تربیت را فقط در آماده کردن فرد برای جامعه و سازگار ساختن او باارزشها و هنجارهای جامعه خلاصه می کند، پرورش انسان اجتماعی و سازگار را هدف خود می داند و برای آن، مربیانی با چنین صلاحیتهایی تربیت می نماید.
بهطور کلی، محققین معتقدند که هر کسی و هر نظامی دربارهی مربی یا معلم و صلاحیتهای او همانگونه می اندیشد که درباره ماهیت انسان فکر می کند.
پرورش ابعاد معلم حرفه ای
در تحقیقات انجام شده برخی از متخصصین صلاحیتهای معلم یا تسهیلگر را در سه حیطه طبقه بندی نموده اند:
الف) شناختی: منظور از صلاحیتهای شناختی، مجموعه آگاهیها و مهارتهای ذهنی است که معلم را در شناخت و تحلیل مسائل و موضوعات مرتبط با تعلیم و تربیت توانا می سازد.
ب- عاطفی : منظور از صلاحیتهای عاطفی، مجموعه گرایشها و علایق معلم نسبت به مسائل و موضوعات مرتبط با تعلیم و تربیت است. بهعنوان مثال گرایش و علاقه به تکریم دانش آموز. برای اطلاعت بیشتر به مقاله دانش آموختگان و تفکر انتقادی مراجعه گردد.
ج- مهارتی: آن بخش از صلاحیتهاست که به مهارتها و تواناییهای علمی معلم یا مربی در فرآیند یادگیری مرتبط می شود. مانند مهارت مربی در تهیه طرح درس. برای کسب اطلاعات بیشتر به مقاله آموزش خلاقیت مراجعه گردد.
سخن آخر
همانطور که در مطالب فوق درج شد، معلم نقش کلیدی در پرورش و رشد اندیشه و سبک زندگی دانش آموز خواهد داشت. و بسیاری از دانش آموزان معلم را الگوی خود قرار می دهند. در نتیجه معلمان یا مربیان با کمک گرفتن از روشهای نوین، مناسب و کاربردی جهت رشد و ارتقا در نحوه آموزش دادن خود می توانند به دانش آموزان کمک شایانی نمایند.
نویسنده: دکتر نورالدین محمودی
مایل به ثبت دیدگاه هستید؟