
سخنی با معلم ها جهت مشارکت دانش آموزان در حلقه کندوکاو
احتمالا این سوال برای شما زیاد پیش آمده است، اگر در حلقه کندوکاو برخی دانشآموزان فعال تر باشند و باقی افراد کمتر مشارکت کنند، تسهیلگر چگونه باید عمل کند؟
در حلقۀ کندوکاو کلاسی، هر چه افراد پختهتر و مجربتر میشوند، دانشآموزان فضای کندوکاو را برای خود و دیگران خوشایندتر و راحتتر میکنند. آنها به مرور یاد میگیرند که تمام اعضاء را همانطور که هستند پذیرا باشند، و نسبت به رشد دیگری احساس دغدغه و مسئولیت میکنند و همین موضوع آنها را بیش از پیش به یکدیگر پیوند میزند. برای کسب اطلاعات بیشتر به مقاله سخنی با معلمها در مورد قوانین گفتگو در حلقه کندوکاو مراجعه گردد.
داستانی از نحوه مشارکت دانش آموز در حلقه کندوکاو
حنام و اشوریا(۲۰۱۰) در کتاب خود به تجربه یکی از معلمان اشاره میکنند، که میتواند الگوی خوبی برای عمل در حلقههای کندوکاو فلسفی باشد. در کلاس این معلم دانشآموز خوش کلامی بود که برای پاسخ به تمام سوالات، همواره دستش بالا بود و همواره انتظار داشت که فرصت ابراز عقایدش را به او بدهند. واقعیت این بود که برای آن معلم هم سادهتر بود که همواره پاسخ درست را از او بگیرد و بحث کلاسی را با او رونق دهد، چون او در مباحثات کندوکاوی خیلی خوب شرکت میکرد و فن بیان خوبی هم داشت. اما تسهیلگر این کلاس بیان میدارد که:
«من متوجه بودم که سایر اعضای کلاس کمتر در مباحثات شرکت می کنند، و تا آن دانشآموز شروع به ابراز عقیده میکند، آنها عقب میکشند. فهمیدم که آنها تا حدی احساس تهدید میکنند، و تصور میکنند که ایدههای آنها چندان هم به دردبخور و ارزشمند نیست. من با آن دانشآموز فعال صحبت کردم، و از او خواستم به من کمک کند تا ببینم سایر بچهها چه نظر و عقیدهای دارند. بدین ترتیب او را نه تنها نسبت به نقطه نظرات خودش، بلکه نسبت به نظرات همکلاساناش نیز علاقمند و مشتاق کردم. او از طریق مشارکت با همکلاسیهایش و درخواست نظرات آنها، به نوعی با آنها پیوند دوستی برقرار نمود، و حتی برخی مهارتهای هدایت حلقه کندوکاو را نیز یادگرفت. او توانست از سایرین سوال بپرسد، نظرات را پیگیری کند، و تأمل بیشتری روی صحبتهای سایرین نشان دهد.»
در پایان این تجربه برای تمام افراد حاضر در کلاس، مفید بود. این معلم برای اینکه فضا را امنتر سازد و دیگران کمتر احساس تهدید کنند،
*پرورش مهارتهایی مثل گوش دادن به دیگران.
*دعوت از سایر اعضا در فضای کندوکاو.
را در دستور کار خود قرار داد، و بدین ترتیب مشارکت فعال سایر اعضا را نیز در مباحثات بیشتر نمود. برای اطلاعات مفیدتر به مقاله سخنی با معلمها در مورد حلقه کند وکاو رجوع گردد.
سخن آخر
با شنیدن مثالهایی از روشهای استفاده شده در جهان توسط متخصصین، می توان برای ایجاد یک حلقه کندوکاو تلاش نمود و معلمان می توانند دانش آموزان را به روشهای مختلف در حلقه های کندوکاو فعال و پرانرژی مشارکت دهند.
نویسنده: دکتر مهرنوش هدایتی
مایل به ثبت دیدگاه هستید؟