
گروه سنی مناسب کودک ما چیست؟
وقتی به کتابفروشی می روید تا برای کودک خود کتاب بخرید، قدم اول پشت جلد یا داخل کتاب را نگاه می کنید تا گروه سنی آن را بیابید. کتابهای چاپ شده در سازمان پرورش فکری کودک و نوجوان به پنج گروه تقسیم شده که در ادامه به آن می پردازیم.
تقسیم بندی گروه سنی کودک و نوجوان
۱.گروه سنی الف(تا ۶ سالگی)
خردسالان شامل این گروه می باشند. تقسیم بندی به دو قسمت(قبل از یادگیری حرفزدن و بعد از آن) میباشد. کتابهای تصویری و برجسته مخصوص دوره اول بوده و کتابهایی با زبان ساده و ترکیب تصویر و کلمات کوتاه مناسب دوره دوم میباشد. چون کودکان خردسال هنوز توانایی درک مباحث پیچیده را ندارند، بیشتر از تصویر، کلمات ساده، ارتباط بین اجسام و متن، بازی و رنگ، پرسشوار، مفاهیم ساده در نگارش استفاده می شود. برای درک مطلب به مقاله کودک خلاق مراجعه گردد.
۲.گروه سنی ب(۶ تا ۸ سالگی)
برای نوشتن کتابهای این گروه سنی به تجزیه و تحلیل توجه میشود. چون کودک با ورود به دبستان تواناییهای جدیدی را در خود پرورش میدهد. و روابط اجتماعی را میآموزد، قدرت تحلیل مسائل را افزایش می دهد، با زبان و خط آشنا میشود و قدرت حافظه و یادگیری او تقویت می یابد. برای درک مفاهیم بیشتر به مقاله آموزش خلاقیت مراجعه گردد.
۳.گروه سنی ج(۸ تا ۱۱ سالگی)
در این گروه سنی دوران دبستان به پایان می رسد. کودک دارای درک بیشتری از مفاهیم میگردد. با موضوعاتی مفهومی مانند رقابت، دوستی، وفاداری، بخشش،… آشنا میشود. داستانهای این گروه میتواند بلند، کوتاه و یا چند قسمتی باشد و از مفاهیم انتزاعی برای نگارش آن استفاده شود. کتابهای اکتشافی، ساختنی، رشد استعداد و توانایی، بازی گروهی در این مرحله مورد نظر نویسندگان می باشد. برای درک مطالب بیشتر به مقاله سبک یادگیری مراجعه شود.
۴.گروه سنی د(۱۱تا ۱۳ سالگی)
این دوره شروع نوجوانی میباشد. از نظر جسمی و رشد تغییرات محسوسی دیده میشود. این دوره با توجه به تغییر از کودکی به نوجوانی، بسیار حساس است. کتابهایی برای پاسخ دادن به کنجکاوی و هیجان افراد موثر خواهد بود. شخصیتهای داستانی پرانرژی، شجاع و باصطلاح قهرمانهای تخیلی مورد علاقه آنها می باشد. برای درک راهکار بیشتر به مقاله نمایش خلاق مراجعه گردد.
۵.گروه سنی ه(۱۳ تا ۱۷ سالگی)
این دوره تغییرات جسمی و روحی چشمگیر بوده و برای یافتن شخصیت باثبات دارای چالش هستند. و از الگوهای مختلفی برای ساختارشکنی پیروی می کنند. تنش در این دوره در اوج خود قرار دارد. کتابهای این گروه میتواند شامل کلیه مفاهیم زندگی باشد و با پردازش به بیوگرافی افراد خاص، الگویی صحیح برای معرفی انتخاب گردد. برای مفاهیم بیشتر به مقاله پرورش فرزند متفکر مراجعه شود.
سخن آخر
براساس تحقیق روانشناسان و متخصصین این حرفه، امروزه به این نتیجه رسیدهاند که این تقسیمبندی به مرور زمان دچار معایبی شده است و بنا به دلایل زیر بهتر است والدین برای خرید کتاب فقط به گروه سنی اکتفا ننموده و شرایط زندگی کودک و نوجوان را هم در نظر بگیرند:
*تغییر ضریب هوشی و افزایش درک مفاهیم
*افزایش اطلاعات عمومی و دسترسی به مطالب علمی
*تاثیر محل سکونت فرد، بنا بر امکانات و شرایط فرهنگی
*تاثیر رسانه های عمومی مانند رادیو، تلویزیون
*دسترسی به کانالهای الکترونیکی و فضای مجازی
نویسنده: فریده اکبری
مایل به ثبت دیدگاه هستید؟